Organizarea unei excursii

De cele mai multe ori, planificarea atentă a unei vacanţe e la fel de frumoasă ca vacanţa în sine. Cunosc destui oameni care nu ştiu să se organizeze singuri şi care în cazul unei vacanţe mai lungi fie se bazează pe agenţiile de turism, fie nu pleacă nicăieri. Din punctul meu de vedere, e păcat să ratezi şansa de a vedea locuri noi. Indiferent că e vorba de o plimbare de o zi sau mai multe, indiferent de mijlocul de transport sau de numărul de persoane implicate, călătoria presupune un minim de organizare, dar asta nu trebuie să sperie pe nimeni. Scopul acestui articol este de a explica modul meu de organizare. Nu e perfect, dar pînă acum n-a dat greş niciodată.

Planul de bătaie are următoarea structură:

 1. Tipul călătoriei;
 2. Stabilirea destinaţiei;
 3. Rute de acces;
 4. Cazare;
 5. Buget;
 6. Obiecte necesare.

1. Tipul călătoriei

Locurile care urmează a fi vizitate presupun automat un mod de deplasare, indiferent că e vorba de avion, maşină personală, autocar, tren, bicicletă sau pe jos. Odată stabilită modalitatea de transport, pasul următor e alegerea persoanelor însoţitoare, dacă e cazul, şi a obiectelor necesare pentru călătorie. Lista cu obiecte depinde foarte mult de genul călătoriei. Astfel, turele de bicicletă şi cele cu rucsacul în spate implică căratul mîncării, haine de schimb, cort, ustensile pentru gătit şi un minim de scule. Celelalte sînt mai puţin restrictive, singura excepţie fiind zborul. În funcţie de compania aeriană aleasă, bagajele pot fi mai mari sau mai mici, unele taxînd crunt fiecare kilogram în plus.


2. Stabilirea destinaţiei

Orice vacanţă, chiar şi de cîteva zile, e un bun prilej pentru a vă detaşa de probleme. Uitaţi de ele complet şi relaxaţi-vă, fiindcă acesta e scopul principal. Alegeţi o destinaţie în funcţie de preferinţe, indiferent că e vorba de munte, mare sau un oraş care merită să fie vizitat. Căutaţi punctele de interes din zonă: muzee, situri arheologice, parcuri, puncte de belvedere, restaurante, benzinării. Cînd aţi găsit locul, interesaţi-vă de costuri: cazare, parcări, bilete la muzeu, mîncare, croaziere sau călătorii cu ghid turistic, închiriere biciclete, scutere sau bărci.


3. Rute de acces

Din proprie experienţă, e bine să studiaţi din timp cîteva rute de acces. Una principală, care să asigure o cale de transport convenabilă atît ca timp de parcurgere, cît şi din punct de vedere financiar şi încă două sau trei variante. Nu vă bazaţi exclusiv pe GPS cînd mergeţi cu maşina, ci studiaţi din timp traseele şi notaţi-vă sau memoraţi oraşele mai mari. Căutaţi informaţii despre nodurile rutiere importante, unde va fi nevoie să schimbaţi direcţia. Uitaţi-vă la locurile unde puteţi alimenta cu combustibil, ca să nu aveţi surprize extrem de neplăcute (în special în afara ţării). Citiţi experienţele altor turişti şi rutele pe care le-au urmat aceştia. Trăim într-o eră digitală în care informaţia abundă şi în care totul e uşor de găsit. Folosiţi cu încredere hărţile şi ghidurile online. Google, ViaMichelin, Here, Waze, Bing sînt doar cîteva dintre ele. În cazul traseelor montane, puteţi folosi cu încredere 4Umaps. Repet, căutaţi minim două-trei variante alternative pentru orice eventualitate.


4. Cazare

Deşi în majoritatea destinaţiilor turistice se poate găsi cazare locală fără probleme prea mari, sfatul meu e să vă faceţi rezervare din timp. E neplăcut să ajungi şi să pierzi timpul în încercarea de a găsi ceva convenabil ca poziţionare, facilităţi şi costuri. Pe Booking.com găsiţi o pleiadă de unităţi de cazare, pentru toate pretenţiile şi buzunarele. Nu vă aruncaţi la cea mai ieftină. Citiţi recenziile scrise de alţi turişti care au fost cazaţi, uitaţi-vă cu atenţie la facilităţile oferite şi la zona în care se află. Majoritatea rezervărilor pot fi anulate fără costuri suplimentare, dar aveţi grijă la condiţiile fiecărei pensiuni, fiindcă la unele puteţi avea surpiza neplăcută de a avea posibilitatea anulării doar contra cost. Nu faceţi rezervarea fără să citiţi condiţiile.


5. Buget

Din proprie experienţă, fiţi pesimişti cînd faceţi bugetul şi generoşi cînd îl veţi cheltui. Luaţi în calcul transportul (combustibil, taxe de drum, parcări, trasnport local etc), asigurare medicală suplimentară, distracţiile locale, mîncarea, cazarea, închiriatul echipamentelor sportive şi altele. După ce-aţi tras linie şi aţi obţinut o sumă, înumulţiţi-o cu doi. Strîngeţi banii din timp, iar înainte de plecare mai adăugaţi un fond de rezervă de 10-20%, să fie în caz de nevoie. Mai bine să fiţi strînşi la pungă înainte de plecare, decît să aveţi nevoie în timpul vacanţei.


6. Obiecte necesare

Faceţi o listă cu obiectele necesare vacanţei cu două-trei săptămîni înainte de plecare. Nu lăsaţi totul pe ultima zi, vă veţi stresa inutil şi o să ajungeţi obosiţi, iar uneori contează fiecare zi. Indiferent că e vorba de acte, medicamente, haine de schimb, cărţi de citit, igienă, protecţie solară, mîncare pentru drum, ochelari de soare, încărcătoarele de telefon, bani – notaţi-le pe toate pe ceva şi adăugaţi la listă tot ce credeţi că e cazul. Revizuiţi lista împreună cu cei cu care mergeţi.


E important ca persoanele cu care mergeţi să aibă o situaţie financiară cît mai apropiată de cea a voastră, pentru a evita situaţiile jenante în care n-o să puteţi sta împreună la o masă în oraş fiindcă unii dintre voi nu-şi permit meniul.

Luaţi-vă copiii cu voi în excursii. Dacă-i veţi întreba cîndva ce jucărie le-aţi cumpărat în cutare an, e posibil să nu-şi aducă aminte, însă nu vor uita niciodată că au fost cu părinţii lor în locurile X, au văzut Y şi au făcut Z. Timpul trece repede, iar copiii nu stau alături de părinţi decît pînă prin adolescenţă. 10-12 ani trec ca fulgerul, nu e păcat să alergaţi după bani uitînd să le fiţi părinţi?

Lăsaţi-vă problemele acasă, uitaţi de supărări şi bucuraţi-vă din plin de tot ceea ce vedeţi. Ignoraţi proştii, care sînt omniprezenţi oriunde aţi merge. Alegeţi frumosul în detrimentul urîtului. Faceţi-vă vacanţa frumoasă.

Reclame
Etichetat cu:
Postat in Cu rucsacu' în spate, Plimbări familiale, Ţoaclă
2 comentarii la “Organizarea unei excursii
 1. Dragos spune:

  Foarte utila prezentarea ta despre organizarea unui concediu / excursie. In general cam asa procedam si eu. Anul trecut de exemplu cu cca. o luna inainte am tot butonat google maps sa gasesc 2 trasee convenabile si cu ceva locuri de vizitat.
  Frumoasa si adevarata partea cu copii. Copila noastra a mers cu noi de mica in toate concediile, alteori mergea si in tabara si cu noi.
  La cazare, acum 2 ani am plecat fara rezervare si nu recomand nimanui acest lucru. Intr-un final am gasit, dar ma gandeam ca o sa dormim in masina.
  Rata, multumim pentru „Prospect de organizarea unui concendiu”. Eu unul il consider foarte util si chiar o sa-l mai recitesc, poate i-mi scapa ceva si regasesc aici.

 2. ratza spune:

  Am făcut prezentarea cît de succint am putut. În practică sînt multe detalii de luat în seamă, dar cum depind de ficare persoană în parte, am decis să las finisajele la latitudinea fiecăruia.

Ai ceva de zis? Bagă mare:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s