Petzl Tikka XP – bijuterie

Frontala mea chinezească modificată şi răsmodificată şi-a dat duhu’. Nu partea electronică, pe care o puteam rezolva repede, ci carcasa, adică fix ce mai avea original. Mai exact: i s-a rupt bucata care flexa. În caz că nu v-aţi dat seama ce diferenţă e între o chinezărie şi un produs de calitate (în afară de preţ), vă zic eu: ergonomia. Uşor de folosit, intuitiv, lentile bine gîndite, se simte altfel la mînă şi – mai ales! – pe cap. Văzînd calitatea execrabilă a plasticului şi modul tîmpit în care a fost gîndit clichetul, n-am mai aruncat banii pe altă chinezărie şi m-am apucat de căutat ceva care să aibă următoarele caracteristici:

 • luminozitate constantă indiferent de starea bateriilor;
 • uşor de folosit pe teren;
 • rază de acţiune minim 50m pe intensitate maximă;
 • rezistentă la frig şi ploi serioase;
 • utilizabilă cu mănuşi;
 • bateria să reziste minim 50 de ore în mod economic;
 • să nu cîntărească mai mult de 200 de grame.

Mi-a luat aproape o săptămînă să găsesc ceva care să îndeplinească toate condiţiile de mai sus. Am citit zeci de recenzii, m-am uitat la o grămadă de clipuri pe youtube, oprindu-mă în final la Petzl Tikka XP şi uşurîndu-mi bugetul de 200 de lei. Pe răposata am cheltuit mult mai mult de atît cu toate experimentele şi ideile avute în timp, constînd în vreo cinci tipuri de LED şi trei variante de control, aşa că preţul mi s-a părut a fi rezonabil. De fapt, e mai bună decît speram.


Pe scurt:

Spre deosebire de frontala mea cu un singur LED, zoom şi două intensităţi, Tikka are trei LED-uri: două albe (un fascicul îngust şi unul împrăştiat) şi unul roşu. Ledurile albe au patru trepte de intensitate, iar cel roşu unul singur. Poate fi folosită ca stroboscop în ambele culori.

Lumina foarte bine dispersată, însă pata e interesantă în modul ambiental sau de proximitate. Fiind mai mare pe lăţime decît pe înălţime, acoperă o zonă destul de babană în jurul cortului fără să le rupă retina celor care mai sînt prin preajmă. Celelalte două moduri folosesc ambele LED-uri la intensităţi diferite, dar n-am remarcat cine ştie ce diferenţă între maxim şi boost, deşi consumul de curent e cu 50% mai mare. Poţi da boost din oricare mod cu două clicuri, oprindu-se la următorul clic sau după zece secunde.

Cureluşa elastică pentru sfeclă se reglează foarte uşor, zona de contact cu fruntea e pluşată şi extrem de confortabilă, însă nu poate fi detaşată complet de suportul de platic prin care e prinsă. Singura chestie care nu prea îmi place e clichetul mult prea leşinat. Are trei poziţii, dar la cea mai mică mişcare mai bruscă se duce la minim. La mers pe jos hai să zic că nu ar fi aşa deranjat, dar pe bicicletă nu cred că va fi drăguţ.


Tehnicalităţi

Bineînţeles că inginerilă nu s-a putut abţine să n-o testeze un pic prin laborator, iar rezultatele nu doar că sînt îmbucurătoare, ci m-au lăsat efectiv mască. Timpii şi modurile de funcţionare daţi de Petzl sînt:

 1. 100h – ambiental;
 2. 12h – proximitate;
 3. 6h – marş;
 4. 2h – full;
 5. 10s – Boost.

351-tikka20xp

Am legat animăluţul la sursa reglabilă şi am măsurat consumul de curent la fiecare mod. Măsurătorile din laborator confirmă ce spune Petzl. Cu capacităţi între 800…1200mAh cît au bateriile alcaline AAA uzuale, timpii de funcţionare ar fi:

 1. 11mA – 73…109h (100h);
 2. 70mA – 11…17h (12h);
 3. 130mA – 6…9h (6h);
 4. 365mA – 2…3h (2h);
 5. 550mA – 10 secunde, pe urmă revine la modul din care a fost pornit.

În paranteze am trecut timpul dat de producător pentru o comparaţie rapidă. Am fost încîntat să văd că luminozitatea şi curentul rămîn constante pe o plajă măricică de tensiune, de la 3V pînă la 5,4V. Mai mult, modul economic funcţionează fără probleme pînă pe la 2,7V unde începe să mai diminueze din lumină. 2,7V înseamnă că fiecare baterie mai are 0,9V. Pentru comparaţie, telecomenzile din casă nu prea mai funcţionează cînd bateriile ajung pe la 1,1V.

Echipamentul folosit pentru măsurători: o sursă Hameg HMP4030 şi două multimetre Fluke 87V (unul pentru curent şi unul pentru tensiune).

Reclame
Etichetat cu: , ,
Postat in Electronică

Ai ceva de zis? Bagă mare:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s