Tipuri de băşini

Acum vreo doi ani am avut o stare de caterincă de zile mari şi am făcut o clasificare proprie a tipurilor de băşini, redescoperită aseară. Era păcat să las uitării o asemenea operă de artă.


Taragotul trist
Poate cel mai des întîlnit tip, sună fix ca instrumentul amintit mai sus, în re minor, cu ancia ruptă. Acoperă aproape trei octave şi are un timbru bogat în armonice, deseori reuşind performanţa să cînte pe două voci.
Durată: mocăniţa.
Decibeli: concert în aer liber.
Grad de avarii: moderat.


Unda seismică
La fel ca fenomenul atît de detestat, vine pe neaşteptate. Deseori e urmat de replici mai crunte decît unda iniţială de şoc. Au fost semnalate cazuri în care bibelourile s-au deplasat în vitrinele vecinilor, în ciuda uşilor închise. Poate provoca inclusiv alunecări de teren.
Durată: nedeterminată, depinde de replici.
Decibeli: captivul din beciul capitonat.
Grad de avarii: cataclismă.


Moonlight sonata
Stai şi tu cu o tipă în parc, pe o bancă, sub clar de lună. Romantismul e aproape de paroxism, dar cînd să pui şi tu o mînă pe undeva simţi dihania cum se strecoară parşiv pînă lîngă buci, se opreşte fix la ieşire şi aşteaptă oarecum temător. Nu te lăsa înşelat de aparenţe, bestia nu se teme de nimic. Cînd ţi-e lumea mai dragă, face un pas în faţă, vezi păsările cum zboară agitate, urmată brusc de o dorinţă aprigă de plimbare.
Durată: ejaculare precoce.
Decibeli: nu prea.
Grad de avarii: cad păsările din copaci.


Mexicanul flambat
Dacă aţi mîncat vreodată nachos cu un salsa reuşit, ştiţi la ce mă refer: Texturile se combină perfect, dar toate au un preţ. Toate mucoasele te ustură, fără excepţie. Are un sunet ascuţit şi – ca la o adevărată fiesta – tonurile se succed cu repeziciune, urmate de cîte-un „ai-ai-aaaaiiiiii”. Are o textură atît de densă încît îi poţi simţi inclusiv gustul.
Durată: mariachi.
Decibeli: trupă de birt.
Grad de avarii: arsuri de gradul II.


Moartea mută
Nu ştii cînd vine. Sau de la ce. Sau de la cine. I se mai spune şi „Speologul asfixiat”. Te învăluieşte dintr-o dată, simţi cum te ia ameţeala, ţi se pune o ceaţă pe ochi şi un junghi în piept. Nu mai eşti capabil să gîndeşti, ci te transformi în animal, lăsîndu-ţi instinctele să te scape din capcană în timp ce fugi mîncînd pămîntul.
Durată: Teoria Relativităţii.
Decibeli: flacăra unei candele.
Grad de avarii: genocid.


Scaunul descleiat
Aţi făcut-o toţi, mai ales prin şedinţe. Pui şi tu curul pe scaun, ca omul, cînd te trezeşti cu sfincterele crăcănate. Dacă eşti pe fază, reuşeşti s-o sincronziezi cu o tuse simulată sau cu scîrţîitul scaunului în timp ce faci pe nevinovatul. Roagă-te ca mirosul să fie absorbit de căptuşeală. Scaunul e de piele? Nasol.
Durată: fractură de tibie.
Decibeli: tuse uşoară.
Grad de avarii: depinde de scaun. Mai ales dacă a apucat să iasă.


Trăsnetul zglobiu
Întocmai ca o furtună de vară, loveşte scurt şi pe neaşteptate. Nu provoacă pagube decît dacă loveşte ceva. Sunetul este înfiorător şi cu direcţie imposibil de stabilit. În depresiuni provoacă aproape întotdeauna inundaţii masive şi viituri.
Durată: bliţ.
Decibeli: avion cu reacţie.
Grad de avarii: în funcţie de relief.


Şampania destupată
Verişoară apropiată a „Trăsnetului zglobiu”, are sunetul unui dop scos dintr-o sticlă agitată de şampanie. În funcţie de agitaţia preliminară, pocnetul sec e urmat de o avalanşă de spumă şi lichid. După uralele inevitabile, micile bule dispar treptat, odată cu spuma care se prelinge pe buza paharului.
Durată: bec ars.
Decibeli: strănut.
Grad de avarii: variabil.

Reclame
Etichetat cu:
Postat in Ţuicisme
2 comentarii la “Tipuri de băşini
 1. Cristi spune:

  M-am scăpat de râs!
  Bravo, omule!!!

 2. Herry spune:

  Motorul în doi timpi
  În timp ce mergi pe hol sau pe stradă simți cum te apasă o presiune.Speri că nu e așa gravă , începi să îți relaxezi sficnterul.Iese cadențat cu o precizie de invidat, frecvența se schimbă în funcție de cum te miști de repede pe lângă cei care se ofilesc pe lângă.
  Durată: Depinde câtă fasole cu ciolan și murături ai băgat și cum dai din picioare.
  Decibeli: Aproape cât o Mobră
  Grad de avarii: Te întrebi dacă mai ai pantalonii întregi.

Ai ceva de zis? Bagă mare:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s