Cum să NU (re)setezi un router

Azi am făcut cu nervii. Mi-am pierdut ultimele trei ore încercînd să fac băşitul ăla de ruter să meargă, că-n ultimele zile a avut un comportament extrem de dubios:

 • mergea ori laptopul, ori telefonul;
 • unele site-uri nu se încărcau;
 • cea mai mare viteză era de vreo 1,8MB/s;
 • viteza varia groaznic;
 • deconectări şi reconectări aleatoare.

Pe la şapte şi ceva mă uitam la un clip recomandat de un coleg de serviciu, cînd mi-a murit pur şi simplu conexiunea. Semnal era, net nu. Încep să mă enervez treptat şi mă mut din Linux în Windows, doar ca  să văd aceeaşi tărăşenie. Mai mult: telefonul avea şi semnal de la ruter, şi net. După vreo zece minute a murit şi ăsta.

Bun, hai să intru în ruter, dacă-mi mai aduc aminte combinaţia de username/parolă, setate acum vreo şase ani şi uitate de atunci. N-am ajuns la ele, c-am rezolvat toată tărăşenia cu hardware reset, după care mi-am adus aminte că schimbasem IP-ul. Fac modificările uzuale (SSID, WPA, IP, DNS, PPPoE etc) şi iar nu mă mai pot conecta la mizerie. Plec spre living cu gîndul să-l fac ţăndări, dar mă calmez şi-i vîr în cur un cablu de ethernet. Se conectează pînă ajung la IP-ul de start al DNS-ului, save şi pula, că iar nu mai merge. Nici nu mă pot conecta la el, indiferent cu ce încerc, inclusiv IP-ul default şi ăla schimbat. Alt hard reset. Wipe out. Firmware upgrade cu un beta, urmat de downgrade. NIMIC!

Deja simt cum îmi crapă vena şi mă uit cu ură spre carcasa plină de praf, dar mă calmez iarăşi, cu greu. Îi mai dau un reset, apoi o iau pas cu pas, să văd unde morţii lui se blochează. Dezactivez WiFi, să fiu sigur că nu încearcă vita să se conecteze mizeria de laptop prin ambele odată. Ajung să termin setările routerului cum cred că le-am lăsat prin 2012, anul în care i-am pus DD-WRT, sătul de figurile firmware-ului original. Mă pot conecta la el şi prin LAN, şi prin WiFi, dar tot nu se conectează jigodia aia de PPPoE! Ce pizda mă-tii ai, BĂĂĂĂ?! Încă un wipeout. Iar, de la zero. Începusem să văd roşu în faţa ochilor, nici nu m-am mai uitat la ce completez şi pe unde, uit să completez un cîmp şi – minunea minunilor – MERGE! Adică, nu că merge, rupe pămîntu’. Dracu’ se gîndea că la „Provider name” trebuia să las gol, nu să scriu „RDS”.

Trei ore irosite din cauza a trei caractere băşite.


TL;DR – în încercarea de a rezolva comportamentul aberant al routerului am pierdut trei ore din cauză că am scris „RDS” la „Provider name” în loc să las gol. Aparent, cîmpul ăla nu e chiar aşa inutil cum e prezentat în descriere.

Reclame
Etichetat cu: ,
Postat in Crize de nervi
3 comentarii la “Cum să NU (re)setezi un router
 1. Daniel Popa spune:

  Si s-a mai dus trei ore din vietili noastri…

 2. ratza spune:

  S-au dus mujicele…

 3. unudinro spune:

  Ehe neică. Acum vreo trei ani pe vremea asta eram acasă proaspăt venit de peste hoare, fratele meu a dat net unui vecin și după ce s-a mutat omul din bloc,am observat că tot mai erau conectați utilizatori în plus. Așa că i-am dat un hard reset/firmware nou și am tot setat la el două ore,dar tot nu se conecta deși funcționase perfect înainte. Ca să îmi dau seama că eu făceam copy paste dintr-un text la userul, însă se copia cu un spațiu înainte și acesta era motivul belelei . Ulterior mi-am dat seama că puteam da acces doar pe adresele de MAC. Mi s-au întărit venele la tâmple precum furtunele de la excavator.

Ai ceva de zis? Bagă mare:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: