Pîine cu maia

Noroc cu pandemia asta, altfel cred că mai dura cîţiva ani pînă să mă apuc să fac maia pentru pîine şi pizza. Facem pîine în casă de peste 10 ani, aşa că nu prea ne încadrăm în categoria celor care au descoperit făcutul acum vreo lună şi au chelit rafturile de făină.

O să mă rezum la informaţiile importante pentru ciclul de creştere şi întreţinere a culturii, fiindcă unele dintre reţetele găsite pe net se înşirau de-mi murea scrollu’. Aşadar, reţeta.

Am început cu făină integrală fiindcă aia a fost punga cea mai la îndemînă.

  • Ziua 1: 50g făină, 50g apă, amestecate bine și puse într-un borcan.
  • Ziua 2: încă 50g făină și 50g apă puse peste.
  • Ziua 3: a început să facă bule și să miroasă acrișor. Am lăsat în borcan 100g, apoi am pus 100g făină, 100g apă peste și am marcat nivelul. Cu ce trebuia să arunc am făcut prima pîine. Foarte slab aerată, dar totuși nu cărămidă.
  • Ziua 4-8: repet procesul cu proporții 1:1:1. Maiaua crește zdravăn, așa că fac cîte o pîine zilnic. Cresc tot mai frumos.
  • Ziua 9: cultura e matură, proporțiile devin 1:2:2 sau chiar 1:4:4 dacă e cald. De aici înainte am mai lăsat 30-40g de cultură în borcan, completat cu 100g făină și 100g apă. Dacă nu faceți pîine zilnic, borcanu’ la frigider.

Pentru pîine:

  • 150g maia (ce golești din borcan, de fapt)
  • 700g făină
  • 400ml apă
  • 1 linguriță de sare

Amestec toate chestiile într-un lighean fiindcă aluatul e mai ud ca la pîinea cu drojdie. Las 45 de minute la odihnit, apoi îl amestec trăgînd din toate părțile și învelindu-l încrucișat vreo 2-3 minute, pînă devine cumva neted. Repet asta de 4-5 ori, apoi îl mut în tavă și-l las încă vreo 2 ore la crescut. Cuptor la 200ºC, o oră, un castron cu apă pus sub tavă, și vă dau cuvîntul meu că iese fantastică.

Etichetat cu: ,
Postat in Cu rucsacu' în spate
2 comentarii la “Pîine cu maia
  1. Daniel Popa spune:

    Painea nr. 3 arata mai bine decat painea nr. 4.

    • ratza spune:

      Amîndouă au fost experimente. Aia cu coaja lucioasă a primit tratament cu ulei de măsline și 15 minute la 230ºC.

Ai ceva de zis? Bagă mare:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: